Betonilattian maalaus

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Värisilmässä kysytään: ”Miksi mikään maali ei pysy meidän autotallin lattiassa?” Tai sama pulma parvekkeen lattiassa, pannuhuoneessa tai mökin saunassa. Niin – eipä taida olla vielä maalia, joka pysyisi hiekan päällä. Sama asia tulee esille, kun imuroit tai lakaiset betonilattian. Kohta se on taas hienossa hiekkapölyssä.

Jotta maali pysyy kiinni betonipinnassa, pitää maalausalusta saada ensin kiinteäksi. Betonivalun pintaan jää sementtiliima, joka vähitellen kulutuksen myötä irtoaa hienoksi betonipölyksi. Sementtiliima pitääkin poistaa hiomalla ennen pinnoitusta maalilla tai muilla pinnoitteilla.

Pannuhuoneen lattian hionta onnistuu vielä hiontakivellä. Jos tila on yli 10 m2, suosittelen lattianhiomakoneen vuokraamista.  Mistä sitten näkee, että on hiottu tarpeeksi?  Jos pinnassa on sementtiliimaa, pinnasta irtoaa helposti avaimella tai kolikolla rapsuttaessa hienoa pölyä. Pölyäminen loppuu, kun hionta on tehty, minkä jälkeen maalaus, tasoittaminen tai muu pinnoittaminen on turvallista tehdä.

Maaleja betonilattiaan löytyy monenlaisia. Perinteisimpänä tärpättiohenteiset yksikomponenttiset betonilattiamaalit, kuten Betolux- ja Teknofloor-lattiamaali. Näistä löytyy myös vesiohenteiset vaihtoehdot. Myös kaksikomponenttisia epoksimaaleja betonilattioihin löytyy sekä vesiohenteisena (AKvacoat 100 ja Epirex 2K) että liuotinohenteisena. Kaksi komponenttia tarkoittaa käytännössä, että ennen maalausta sekoitetaan sopivat määrät maalia ja kovetinta yhteen. Epoksimaalit ovat kestävämpiä kovemmassa kulutuksessa. Värisävyjen valinta onnistuu lattiamaalien värikartasta. Liian tummaa ei kannata valita, että tila säilyy valoisana.

Oli maalivalinta mikä tahansa, aloitetaan maalaustyö ensin ohennetulla maalilla, jotta maali imeytyy hyvin betoniin. Mitä enemmän kulutuspintaa halutaan, tehdään 2- 3 maalausta. Viimeinen pinta tehdään ohentamattomalla maalilla. Yksi idea on maalata autotalli kahteen kertaan mutta renkaan kohdat kolmeen kertaan.

Niin ja työkalujen valinta lattian maalaukseen on aika tarkka juttu. Siitä voisi kirjoittaa kokonaan toisen tarinan.

 

Ota yhteyttä