Kannattaako pohjamaalia käyttää?

Moni miettii, miksi ostaa kahta eri maalia yhden pinnan maalaamiseen. Mitä hyötyä on pohjamaalista, eikö voisi maalata tarvittaessa vain kahdesti pintamaalilla? Kyllä pohjamaalin käytössä järkeä on – erityisesti hyvälaatuisten pohjamaalien käyttämisessä.

Muutama sana ensin litrahinnaltaan edullisimmista pohjamaaleista (esim. Tela 3 ja Siroplast 2) Niitä käytetään kuivien tilojen seinien pohjamaalina. Tällöin huokoinen alusta, esim. gyproc-levy tai vaikkapa hyvin alustassa kiinni oleva tekstiilitapetti pohjamaalataan ensin edullisemmalla maalilla. Pintamaalin kulutus vähenee ja pintamaalauksen lopputuloksesta tulee peittävämpi ja tasaisempi.

Tärkeimpiä laadukkaiden pohjamaalien etuja on niiden parempi tarttuvuus maalausalustaan. Myös tapetointialustat pohjamaalataan ennen liimausta tai liisteröintiä. Uudet tapettimallistot ovat usein easyup-tyyppisiä, jotka kiinnitetään ”liima seinään” –menetelmällä. Heikompilaatuiset pohjamaalit ovat epävarma ratkaisu tapetin alle, koska ne voivat antaa periksi liiman alla. Tapetinliimaus ei voi irtoilla pohjamaalin ja alustan välistä. Hyvä pohjamaali tapetoinnin alle on Varma-pohjamaali. Myös himmeää pintamaalia, kuten Värisilmä 7 -seinämaalia voi käyttää tapetoinnin pohjamaalina. Tapetin pohjamaalin sävy kannattaa valita tapetin sävyiseksi. Jos tapetti hieman rakoilee, ei sitä huomaa niin helposti.

Kalustemaalauksessa pohjamaali antaa hyvä tartunnan alustaan. Jos pintamaali on vesiohenteinen, valitaan yleensä myös vesiohenteinen pohjamaali (esim. Helmi ja Futura Aqua). Jos toteutus tehdään alkydimaaleilla, tehdään myös pohjamaalaus alkydimaalilla (Esim. Jehu ja Futura). Pohjamaali antaa varman tartunnan. Pohjamaali on myös paras alusta pintamaalaukselle. Kalusteisiin, oviin ja listoihin saadaan ensiluokkainen maalausjälki, kun alla on pohjamaali. Tietysti työväline täytyy myös olla maalille sopiva ja korkealaatuinen.

Jos maalausalusta on tartunnaltaan erityisen haastava, käytetään erikoistartuntamaaleja (Esim. Otex) Niillä saadaan tartunta myös kiiltäviin ja tiivisiin pintoihin, vaikkapa lasiin tai kaakeliin. Jos alustasta pelätään tulevan ns. läpilyöntejä, alkydipohjamaali (esim. Futura 3) eristää ne tehokkaasti. Jos tilassa on tupakoitu runsaasti, Akrostop eristysmaali eristää nikotiinin läpilyönnin pintamaalauksesta.

Ja vielä pari pohjamaalin erikoistapausta: metallipinnoille on omat ruostumista estävät pohjamaalit (esim. Ferrex ja Rostex Super) ja kosteisiin tiloihin kosteutta kestävät pohjamaalit (esim. Luja pohjamaali). Ulkomaalauksessa pohjamaalia vasta kannattaakin käyttää, mutta siitä toisella kertaa.

Ota yhteyttä