Mikä merkitys on maalin kiiltoasteella?

13.11.2017

Katso videolta sisustusneuvojamme Mintun vinkit kiiltoasteen valintaan!

 

Maalit ryhmitellään eri kiiltoasteiden mukaan, täyskiiltävästä täyshimmeään. Karkeasti voidaan myös sanoa, että mitä kiiltävämpi ja kovempi maalipinta on, sitä parempi on sen puhdistettavuus. Kovempaa kulutus- ja hankauskestoa vaativiin kohteisiin suosittelemmekin siksi puolihimmeää tai puolikiiltävää maalia himmeän sijaan.

Seinä-, sekä kattopinnoissa suositaan pääosin himmeitä tai puolihimmeitä maaleja. Himmeät maalipinnat toistavat kauniisti murrettuja sekä vaaleita sävyjä ja tuovat värit kiiltävää pintaa pehmeämmin esille. Himmeän pinnan etu on myös se, että mahdolliset pohjan epätasaisuudet eivät näy niin helposti kuin kiiltävämmässä maalipinnassa. Puolikiiltäviä ja kiiltäviä maaleja käytetään enimmäkseen tehoste- ja efektimaalauksissa, sekä kaluste- ja lattiamaaleissa. Kiiltoasteilla voi myös leikitellä ja saada kivaa elävyyttä pintoihin, esimerkiksi täysin himmeään seinäpintaan voi tehdä koristemaalauksia tai efektipintaa ainoastaan kiiltoastetta vaihtamalla, vaikka sävy pysyisikin samana.

Värisilmän valikoimassa täyshimmeitä sisämaaleja ovat Harmony ja Sointu. Silkki seinämaali on himmeä. Puolihimmeitä vaihtoehtoja ovat Remontti-Ässä, Värisilmä Super sekä Biora 20. Puolikiiltävänä vaihtoehtona löytyy Luja 40.

 

Mari Peräntie
Sisustusneuvoja

Ota yhteyttä