Värisilmän vinkkejä mökkiremonttiin

10.7.2018

Mikä laatta soveltuu mökkisaunan lattiaan? Mikä lattia mökille? Tänäänkin moni meistä viettää lomaansa kesämökillä, joka monella meillä on sanan varsinaisessa merkityksessä – se perinteinen ei-talvilämmin kesämökki. Keräsimmekin Värisilmä-väen vinkkejä kesämökkiremppaasi.

 

 

Yksi parhaita lattiaratkaisuja osan vuodesta kylmillään olevaan loma-asuntoon on edelleenkin perinteinen lautalattia, joka kiinnitetään yleensä koolausten päälle naulaten tai ruuveilla. Maalattu puulattia on tunnelman luoja, Tikkurilan puolikiiltävällä Betolux Akvalla saat nopeasti kestävää pintaa mökkilattiaan. Jos olet kuultavien pintojen ystävä, Osmo Color Puu- ja Öljyvahat soveltuvat hyvin talvella kylmäksi jäävien kesämökkien sisäpuupinnoille.

Massiivilattialankku ja tekstiilipohjainen muovimatto ovat käytännössä toimivimmat lattiavaihtoehdot ”talvikylmässä” mökissä. Lattiamateriaalit, jotka rakentuvat osittain tai kokonaan luonnonmateriaaleista (mm. parketti, vinyylikorkki, laminaatti), elävät ilman suhteellisen kosteuden muutosten vaikutuksesta. Em. lattian eläminen ja rakoilu on siis luontainen materiaalin ominaisuus lämpötilan ja kosteuden vaihdellessa.

Vinyylilankkulattia kestää kosteutta ja sen vaihtelua, mutta matala miinuslämpötila aiheuttaa vinyylilankun kovettumista ja kutistumista. Nopeat pluslämpötilan nousut puolestaan pehmentävät sekä laajentavat lattiamateriaalin, mikä aiheuttaa riskin ponttien kiinnipysymiselle.

 

 

Kestävät pinnat kesään ja talveen

Sisämaaleiksi talven kylmillä oleviin asuinrakennusten seinäpintoihin soveltuu mm. erinomaisen pesun-, kosteuden- ja kulutuksenkeston omaava Tikkurilan Luja pintamaali. Luja pintamaali sisältää maalikalvoa suojaava homeenestoainetta ja on myös sen vuoksi erinomainen valinta. Kun haluat ko. seinäpintaan kuultavan tuotteen, valitse Supi-saunasuoja tai Paneeli-Ässä Hirsisuoja.

Osan vuodesta kylmillään olevien rakennusten pesuhuone- ja saunatiloihin suosittelemme pakkasenkestäviä (EN14411 Standardi, B1a luokan) laattoja sekä seinään että lattiaan. Tämä siksi, että siellä pinnat/tilat ovat alttiita pesu- ja roiskevedelle ja jäätymiselle. Jäätymiselle alttiissa tiloissa suosittelemme, että vedeneristys tehdään kaksikomponenttisella vedeneristysjärjestelmällä. (esim. Ceresit)

Laatan kiinnitys- ja saumalaasteina näissä tiloissa toimivat mm. tutut Ceresit-tuotteet, joita voi käyttää kodin kaikissa tiloissa.

 

 

Suojaa likaa ja kosteutta vastaan

Mökkisaunan tai pesuhuoneen puulattia voidaan käsitellä esim. M1-luokan Tikkurilan Supi-lattiaöljyllä. Kun käsittelet puulattian tai -ritilät Supi-lattiaöljyllä, suojaat näin puuta kosteudelta ja lialta ja samalla puupinnan halkeilua on epätodennäköisempää. Jos mökkisaunassasi/ on betonilattia, voit toki myös maalta sen esim. vesiohenteisella Betolux Akvalla.

Lisää neuvoja ja ideoita mökkirempaasi saat meiltä Pohjoisen Värisilmän väeltä – Rovaniemeltä, Oulusta, Kemistä, Torniosta, Kemijärveltä ja Vantaan Tammistosta.

Ota yhteyttä